Staten-Generaal Digitaal • Conceptontwerp van een relatiegeschenk voor de Tweede Kamer. De Koninklijke Bibliotheek heeft alle parlementaire handelingen van de afgelopen 200 jaar gedigitaliseerd. Deze staan nu op de website Staten-Generaal Digitaal.nl.

De opdracht omvatte het ontwerp van een relatiegeschenk waarin het dilemma van het digitaliseren van oude documenten naar voren komt. Ik heb in mijn ontwerp gezocht naar karakteristieken van het boek, de microfilm en de website, die de ontwikkeling in het conserveren van oude boeken laten zien.

Mijn uiteindelijke voorstel voor het ontwerp van het relatiegeschenk was een mini-leporello. 'Mini' verwijst naar een miniatuur, die vroeger al werden vervaardigd als reproductie van een bijzonder boek. De vorm van een leporello legt een link naar de microfilm, waarbij alle pagina's ook op een lange strook achter elkaar staan. De foedraal, beschermd het boekje en is vanwege de vorm van de leporello ook heel handig. De 'accolade' uit het logo van de KB is uit het doosje gestanst en maakt het eenvoudig het boekje uit te nemen.
Op de website Staten-Generaal Digitaal staan een aantal thema's die de parlementaire handelingen introduceren. In de mini-leporello staan enkele van deze thema's. Elk thema wordt ingeluid met een quote die op de gescande microfilm van de handeling is 'gehighlight', een manier om op websites zoektermen te arceren. Vervolgens wordt op de quote ingezoomd, wat ook een optie is bij het bekijken van microfilms. Daarna volgt de beschijving van het thema. Aan de achterzijde van de leporello is over de volle breedte ruimte voor een tekst of slogan met een letter per pagina.

Formaat: 58x82 mm
Pagina’s: 100
Druk: digitaal - Ruparo
Opdrachtgever: Koninklijke Bibliotheek, K&CO
Pitch: laatste drie